Menu+

Start verduurzaming Van Duivenvoordelaan

‘Dag sokken, dag vest’

Juni 2019 – Voor de bewoners van 213 appartementen aan de Van Duivenvoordelaan was 4 juni een bijzondere dag. Woningbouwvereniging St. Willibrordus en Heembouw gaven officieel het startschot voor de grootschalige verduurzaming van hun flats. “Je moet even door de rommel heen, maar ik verwacht wel meer comfort en lagere kosten”, zegt bewoonster Saskia van der Linden.

Terwijl de kinderen rondrenden op het grasveld tussen de flats, praatten diverse bewoners met elkaar over de naderende werkzaamheden. Van der Linden woont al elf jaar aan de Van Duivenvoordelaan. Ze ziet tegen het verduurzamingsproces op, zeker omdat ze twee jonge kinderen met autisme heeft. “Voor ons betekent het een interne verhuizing. Maar mij is beloofd dat de planningen op tijd worden doorgegeven, zodat ik de kinderen erop kan voorbereiden. Ik ben wel heel blij dat we straks nieuwe ramen krijgen. In de winter is het hier ijskoud. Ik heb altijd koude voeten.” Buurvrouw Noëlla IJsebrands knikt instemmend. “Zelfs met dikke sokken en een warm vest krijg ik het niet warm. Maar volgende winter zeg ik ‘dag sokken, dag vest.’”

Energiezuinige woning

De appartementen aan de Van Duivenvoordelaan 132 tot en met 556 hebben nu gemiddeld energielabel F. Door de verduurzaming gaan ze naar energielabel A. “Straks doen deze woningen niet onder voor nieuwbouw”, zegt commercieel directeur Guido Voermans van Heembouw. “Er staat heel wat te gebeuren. De flats worden volledig ingepakt en geïsoleerd, het glas wordt vervangen en ze krijgen mechanische ventilatie. Verder krijgen ze een warmwaterafgifteset in plaats van de bestaande geisers en boilers. Doordat de galerij- en balkonhekwerken worden vervangen, krijgen de flats bovendien een hele andere uitstraling. Voor ons is het niet de eerste keer dat we dit doen, maar we weten dat het voor de bewoners heel spannend is. Door de maatregelen krijgen ze uiteindelijk meer wooncomfort en een energiezuinige woning.”

Minder stoken

“Wij wonen hier nog niet zo heel lang, maar ik begrijp wel waarom de woningen verduurzaamd worden”, zegt bewoonster Carolien Nauw. “De temperatuur in ons appartement is moeilijk te reguleren. ’s Winters is het te koud en ’s zomers te warm. We hebben nu veel overlast van vocht. Ik verwacht dat het allemaal beter wordt. Heembouw is al bij ons langs geweest en er is echt persoonlijke aandacht. Verder wachten we het resultaat af en of het echt tot een besparing op onze energierekening leidt.” Herman Ginter woont volgend jaar al 50 jaar in zijn huidige appartement. Voor hem had de verduurzaming niet gehoeven, omdat hij heel tevreden is. “De huizen zijn goed gebouwd en we wonen in een mooie omgeving. We kunnen niet om de verduurzaming heen, dat begrijp ik wel. Straks kunnen de woningen weer vijftig jaar mee. Ik zal voortaan in ieder geval minder hoeven te stoken.”

Voor de bouwvak worden de eerste woningen verduurzaamd. De werkzaamheden lopen ongeveer tot maart 2020. Iedere bewoner krijgt voorafgaand aan de verduurzaming bezoek van Heembouw. Tijdens het project zijn de uitvoerder Richard Guldemond en bewonersbegeleider Julie de Kruif aanspreekbaar voor vragen over de werkzaamheden of sociale zaken.