Menu+

Maatschappelijk vastgoed

Maatschappelijk Vastgoed: investeren in de Wassenaarse samenleving

Onze corporatie staat centraal in de Wassenaarse samenleving. Wij zien voor onszelf een sociale functie weggelegd. Daarom investeerden wij de afgelopen jaren ook in sociaal vastgoed.

Zorggebouw Bellesteijn

Een kleinschalig zorgcomplex midden in de wijk, met zelfstandig werkende zorgteams. Dat was in 1982 al de droom van directeur Nico Olsthoorn van SWZ. Op 23 mei 2018 werd zijn droom werkelijkheid. Bert Doorn, locoburgemeester van Wassenaar opende officieel het nieuwe zorgcomplex aan de Professor Molenaarlaan.

Zorgcomplex voor mensen met dementie


Het zorgcomplex op de voormalige locatie van de Bellesteijnschool telt 24 zorgplekken voor mensen met dementie. Hier kunnen zij in hun sociale omgeving blijven. Groepjes van 6 bewoners delen er samen een woonkamer en keuken. Doordat de groepjes klein zijn, is er meer aandacht voor de mensen. Omdat het complex een afgesloten tuin heeft, kunnen de bewoners zelf naar buiten. Vanaf eind mei 2018 verhuisden de bewoners naar hun nieuwe onderkomen. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van SWZ in vervulling om meer mensen met dementie in de wijken te kunnen opvangen. Zij kunnen nu zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven.

Buitenschoolse opvang bij Blauw-Zwart

Op het terrein van voetbalvereniging Blauw Zwart aan de Dr. Mansveltkade realiseerde Woningbouwvereniging St. Willibrordus in 2014 maatschappelijk vastgoed voor Stichting Kinderdagverblijven Wassenaar (SKW).

Win-winsituatie


Het was voor alle partijen een win-winsituatie. Woningbouwvereniging St. Willibrordus kocht de voetbalkantine. Daardoor kwam er voor de vereniging geld beschikbaar om de accommodatie aan te passen aan de eisen van nu. Dat was zonder onze steun niet gelukt. Achter de kantine bouwden we drie paviljoens voor de kinderopvang. De kantine werd opgeknapt en kreeg een dubbelfunctie. Overdag is deze in gebruik voor de naschoolse opvang. In de avonduren en het weekend maken de voetbalteams er gebruik van. In de buitenschoolse opvang is plaats voor 120 kinderen. Zij hebben hier alle ruimte om zich na school uit te leven. Bovendien zijn zij op loopafstand van de wijk midden in het groen.

Woonvoorziening Haven voor bewoners met een verstandelijke beperking

Op 24 juni 1987 openden de deuren van de woonvoorziening aan de Haven. Woningbouwvereniging St. Willibrordus investeerde in dit maatschappelijk vastgoed om mensen met een verstandelijke beperking de kans te geven zelfstandig te wonen. Inmiddels is de voorziening verhuisd naar een andere locatie aan de haven in Wassenaar.

Zelfstandig wonen

De 18 bewoners hebben allemaal een eigen appartement met een grote woonkamer, een slaapkamer en een badkamer met douche en toilet. Op de begane grond zijn twee appartementen en op de eerste en tweede etage ieder acht. De bewoners krijgen 24 uur zorg per dag, afgestemd op de persoon. In een gezamenlijke ruimte kunnen zij samen eten en ontspannen. Overdag gaan de meeste bewoners naar hun werk of dagbesteding.