Menu+

Award voor energiezuinige woningvoorraad

Award voor energiezuinige woningvoorraad

Februari 2021 – Woningbouwvereniging St. Willibrordus is winnaar voor de regio Noord-West van de Atriensis Energiemonitor 2021. Bij deze benchmark worden jaarlijks de energieprestaties van Nederlandse woningcorporaties gemeten. Dit jaar deden hier 101 corporaties met in totaal ruim 800.000 woningen aan mee. In de regio heeft onze corporatie de meest energiezuinige woningvoorraad in relatie tot het gemiddelde bouwjaar. Landelijk eindigden wij op de tweede plek. Op 26 januari 2021 ontvingen wij de Atriensis Award.

Met ruim een derde van alle woningcorporaties en sociale huurwoningen in Nederland is de Atriensis Energiemonitor een goede benchmark voor de hele sector. Tijdens de energiemonitor wordt de gemiddelde labelklasse gemeten. Dit is een optelsom van vóór 1 januari 2015 afgemelde energielabels en ná 1 januari 2015 afgemelde Energie-Indexen. Hier wordt ook het gemiddelde bouwjaar van de corporatiewoningen in meegenomen.

Gemiddeld label B

Sinds 2016 verduurzamen wij projectmatig ons woningbezit. We startten met negentig woningen bij Hof van Eden, die naar een A+-label gingen. Daarna volgden 128 woningen rond de ’s-Heerenbergstraat en Zuidwijklaan. In 2020 rondden we een groot project af waarbij we 213 woningen op de Van Duivenvoordelaan verduurzaamden naar label A. Naast deze projecten verduurzamen we ook woningen bij mutatie en bouwen we nieuwe woningen die zelfs ‘gasloos’ zijn. Inmiddels hebben we een gemiddeld label B voor ons gehele woningbezit en gaan we zelfs richting een gemiddeld A-label.

Verdere verduurzaming

Ook de komende jaren zal Woningbouwvereniging St. Willibrordus verder verduurzamen. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart voor het verduurzamen van 125 woningen rond de Van der Duyn van Maasdamstraat. De Atriensis Award is een bevestiging dat wij op de goede weg zijn.