Menu+

Dag van het Huren 2018

Dag van het Huren

“Ik denk dat ieder huis later zonnepanelen heeft”
Oktober 2018 – Groep 7 van de Bonifaciusschool is de winnaar van de prijsvraag die Woningbouwvereniging St. Willibrordus en de Wassenaarsche Bouwstichting uitschreven ter gelegenheid van de Dag van het Huren op 13 oktober 2018. Die dag ontvangen de leerlingen en hun leerkracht van wethouder Lia de Ridder een tegoedbon voor een speciale workshop bij de TU-Delft.

De kinderen tekenden of bouwden hun huis van de toekomst. Een van hen is Sam (10 jaar oud). Hij vertelt trots over zijn tekening. “Ik denk dat ieder huis later zonnepanelen heeft en een eigen geldfabriek. Dan hoef je nooit meer te werken. Ook tekende ik het grootste scherm van de wereld en vliegende auto’s. Als je aanbelt, worden je ogen gescand en krijg je automatisch toegang of niet.”

Naast Sam vertellen verschillende klasgenoten aan de wethouder over hun huis van de toekomst. “Ik ben verrast door de inzending van deze school en ik ben blij met de aandacht voor verduurzaming”, zegt Lia de Ridder. “Deze kinderen zijn creatief en denken ‘out of the box’.” Ze reikt de prijs uit die precies aansluit bij de opdracht. Groep 7 mag naar de TU Delft voor een workshop over energie. Ze leren over elektriciteit en opslag van energie die wordt opgewekt door wind, lucht, water, spierkracht en batterijen. En ze bouwen zelf een snelle zeilwagen.

Verduurzaming

Het is voor de tweede keer dat de corporaties de Dag van het Huren samen organiseren. Dit jaar zijn duurzaamheid en betaalbaarheid de thema’s. Op een groot scherm is te zien wat beide Wassenaarse corporaties nu al ondernemen om de woningen te verduurzamen. Ter illustratie staan er demo’s van verduurzamingsmaterialen, zoals isolatiemateriaal, dakplaten, een ventilatiebox en zonnepanelen. “We krijgen veel vragen over verduurzaming”, zegt Marc Fischer, hoofd van het bedrijfsbureau van Woningbouwvereniging St. Willibrordus. “Zo waren huurders van de Van Duivenvoordelaan bijvoorbeeld benieuwd naar de verduurzamingsplannen voor hun woning. En ik sprak woningeigenaren die tips wilden om hun woning te verduurzamen.”

Twee stokstaartjes

Net als vorig jaar beantwoorden de woningconsulenten van beide corporaties diverse vragen van huurders en woningzoekenden. Ook de SMOW (Stichting Maatschappelijke Ondersteuning) is aanwezig. Deze organisatie ondersteunt mensen onder meer met hun belastingaangifte en het invullen van formulieren. De Federatie Wassenaarse Ouderenbonden polst met een enquête de woonwensen van ouderen. “We vragen aandacht voor het burgerinitiatief ‘de twee stokstaartjes’”, aldus Syb van Dijk. Volgens hem is dit ‘een woonvorm waar mensen op elkaar letten’. Veel meer wil hij er nu nog niet over kwijt, ‘maar binnenkort zal er meer bekend worden’. Ook de bestuursleden van de beide huurdersorganisaties zijn van de partij op de Dag van het Huren. En de brandweer is aanwezig om voorlichting te geven over brandveiligheid. De kleinere bezoekers kunnen in brandweerkleding met blusslang op de foto. Ook kunnen zij ter plekke kleuren of een vogelnestje maken. Ondanks het stralende weer bezoeken zo’n honderdvijftig mensen de Wassenaarse Dag van het Huren in het buurtcentrum Oostdorp & Omgeving.