“De woningen kunnen weer jaren mee”
Woningbouwvereniging St. Willibrordus
sociaal verantwoordelijk en actief
“De woningen kunnen weer jaren mee”
Juni 2022 – In de naoorlogse wijk Jeruzalem in Wassenaar zijn 125 woningen van Woningbouwvereniging St. Willibrordus gerenoveerd en verduurzaamd. Op 27 juni was de feestelijke oplevering van dit project. “De woningen kunnen weer jaren mee”, zegt Interim-directeur Joke ten Brink van Woningbouwvereniging St. Willibrordus. “In andere steden zie je ook wijken met de naam ‘Jeruzalem’. Het zijn allemaal vergelijkbare mooie buurten. Deze wijk doet de naam eer aan.”
Na zeven droge maanden, waarin de planning met gemak gehaald werd, valt de regen tijdens de oplevering met bakken uit de hemel. Maar de grote wolkbreuk mag de pret niet drukken. Alle woningen hebben nu minimaal een energielabel A. Ze zijn voorzien van HR++glas, mechanische ventilatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Bij deze duurzame warmteoplossing springt de cv alleen bij als dat nodig is. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot beperkt. “Een jaar geleden onderzochten we of er draagvlak was voor de verduurzaming”, zegt Remy van Zanten, directeur Wonen bij Heembouw. “We pasten nog wat aan op advies van de bewonerscommissie en behaalden gelukkig in één keer het benodigde draagvlak. Nog voor de kerst startten we met een proefblok.”
Lagere energierekening
Mevrouw Hakkeling is een van de bewoners van het proefblok. “Bij ons startten ze in november 2021. Omdat veel mensen zelf al van alles aan hun huis verduurzaamd hadden, was het overal anders. Dat was voor Heembouw best zoeken. Maar daar gingen ze soepel mee om. Wij wonen hier al veertig jaar. Ik ben zelf opgegroeid in deze wijk en hoop er nog lang met veel plezier te kunnen wonen. Het is hier ideaal met de winkels, bibliotheek en het openbaar vervoer dichtbij. We wonen lekker centraal en hebben straks een lagere energierekening. De zonnepanelen werken goed. Verder is de vloer nu minder koud door de isolatie.”
Impact
“In deze tijd met de hoge energieprijzen, vallen deze bewoners met hun neus in de boter”, zegt Van Zanten. “Vooraf waren ze wel nerveus en was er wat weerstand. De verduurzaming heeft best impact. Het is nogal wat als het dak van je huis getild wordt en er een steiger in je tuin wordt gebouwd. Maar uiteindelijk viel het de meeste bewoners mee en zijn de reacties positief.” Interim-directeur Joke ten Brink hoopt dat er na de impact weer rust komt voor de bewoners en dat ze kunnen profiteren van lagere energielasten. “Het zijn prachtige woningen geworden in een leuke buurt die nu helemaal klaar is voor de toekomst.”