Menu+

Hoogste punt Bellesteijn

Hoogste punt Bellesteijn
‘Samen is er veel mogelijk’

Oktober 2017 – Acht maanden na de officiële start van de bouw, is op 25 oktober het hoogste punt bereikt van de twee kleinschalige complexen aan de Professor Molenaarlaan in Wassenaar. Om dit te vieren hesen de voorzitters van de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging St. Willibrordus en Stichting Wassenaarse Zorgverlening samen de vlaggen in de nok van het zorggebouw. 

De bouwplaats stroomt die dag vol met geïnteresseerden. Omwonenden, vertegenwoordigers uit de lokale politiek, bestuurders van Huurderbelangenvereniging Rozenstein en diverse andere genodigden komen samen om deze mijlpaal te vieren. Na de ontvangst met koffie, thee en gebak worden de voorzitters, Irene Vriens en Geert Ensing in een bakje naar boven getakeld tot op het dak van het zorggebouw. Een drone volgt hen op de voet en cirkelt geruime tijd rond de gebouwen en boven het publiek. Stralend hijsen de voorzitters de vlaggen van St. Willibrordus, SWZ en KBM Groep.

Veilig
Na een ererondje met uitzicht over de wijde omgeving, komen beide voorzitters weer aan de grond. “Je zou verwachten dat zo’n bakje wiebelt, maar het voelde heel standvastig”, vertelt Vriens enthousiast. “Ik hoop dat de bewoners hier straks hetzelfde veilige gevoel zullen krijgen. Het is uniek dat we sociale zorg opzetten in de wijk. Hierdoor kunnen bewoners straks lang in hun eigen betrouwbare omgeving blijven wonen. Als dat nodig is, kunnen huurders in het blok voor sociale woningbouw in de toekomst ook hulp krijgen van SWZ. Andersom kan het zorgcomplex zo nodig betrekkelijk eenvoudig worden omgebouwd tot een blok met zelfstandige woningen.”

Snel
De 18 appartementen voor sociale woningbouw worden begin 2018 opgeleverd. Maart 2018 volgt de oplevering van de 24 zorgplekken voor mensen met dementie. Het zorggebouw telt vier etages met elk zes bewoners. Iedereen heeft een eigen kamer met sanitair. Samen delen de bewoners een gezamenlijke, ruime woonkamer.

“Mensen willen in hun eigen omgeving blijven wonen”, zegt Nico Olsthoorn, directeur van SWZ. “Vandaag sprak ik verschillende mensen die dat weer bevestigden. Vanwege de sloop van ons zorgcomplex aan de Poortlaan, stonden we in 2014 voor de uitdaging om 100 nieuwe zorgplekken te realiseren. Een deel daarvan ontwikkelen we met de Wassenaarse Bouwstichting, maar dat was nog niet voldoende. Toen ik directeur Wil van Dam van St. Willibrordus belde, stond hij direct open voor samenwerking. Wij hadden het programma van eisen al klaarliggen, dus verliep het traject snel.” Vriens: “Het is mooi te zien hoe St. Willibrordus en SWZ elkaar in harmonie hebben gevonden. Vanaf het eerste contact is alles voorspoedig gegaan. Als je elkaar vindt, goed luistert en met elkaar optrekt, is er veel mogelijk!”