Menu+

Hoogste punt nieuwbouw Stompwijckstraat

Hoogste punt nieuwbouw Stompwijckstraat

“Door creativiteit kun je enorme stappen zetten”

Maart 2023 – Zo’n zeventig genodigden van Woningbouwvereniging St. Willibrordus kwamen op 9 maart samen om het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Stompwijckstraat te vieren. Burgemeester Leendert de Lange verrichtte die dag samen met directeur Marc Fischer en rvc-voorzitter Geert Ensing van de woningcorporatie de symbolische handeling.

Door weer en wind en voorzien van bouwhelmen, klommen de drie naar de vijfde etage. Daar legden ze de laatste plaat op het hoogste punt van het dak. Ondertussen schuilden de genodigden onder een tentzeil voor de maartse sneeuw. Gelukkig stonden er heaters en werden soep en andere lekkernijen geserveerd om op te warmen.

Verbinding en samenwerking

“De Stompwijckstraat staat voor verbinding en samenwerking”, zegt Fischer. “Dit is het laatste project dat door onze voormalige directeur Wil van Dam geïnitieerd is. Hij zette zich 30 jaar in voor de Wassenaarse volkshuisvesting en zag dat de 40 verouderde woningen die hier stonden, zich leenden voor dit project. Hier komen 86 energiezuinige sociale huurwoningen. Daarmee voegen we 46 woningen toe aan onze voorraad. Er ligt een enorme opgave. We moeten meer bouwen en verduurzamen voor een steeds groter wordende kwetsbare doelgroep. Als we zo samenwerken als hier, dan kunnen we die opgave aan.”

Inspiratie voor de toekomst

In dit project staan volgens burgemeester De Lange drie V’s centraal van: Verbinding, Verduurzaming en Verdichting. “Het is indrukwekkend te zien waar we nu staan. Nog voor de zomer krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement. Dit plan is in relatief korte tijd tot stand gekomen en biedt inspiratie voor de toekomst. Het laat zien hoe je op een haalbare manier kunt verduurzamen, dat je samen ver kunt komen en dat je door creativiteit enorme stappen kunt zetten. Er komen meer bewoonbare meters, terwijl de groenstructuur in de wijk behouden blijft. Bovendien brengt deze nieuwbouw een verhuisketen op gang. Dat past bij onze wens om voor elke portemonnee mogelijkheden te creëren in Wassenaar.”

Zorg in de wijk

In het nieuwe complex komt ook een maatschappelijke voorziening van Stichting Wassenaarse Zorgverlening (SWZ). “Mensen blijven steeds langer thuis wonen”, zegt directeur Hester Branderhorst van SWZ. “Wij huren een appartement op de begane grond om een thuiszorgteam te huisvesten voor ouderen die thuiszorg nodig hebben. Het is de bedoeling om 24 uur per dag als aanspreekpunt in de wijk aanwezig te zijn. In Wassenaar hebben wij al vier van deze thuiszorgpunten. Het is de eerste keer dat we vanaf de start van de bouw betrokken zijn.”