Menu+

Officiële opening complex Stompwijckstraat

Officiële opening complex Stompwijckstraat

“Het is hier geweldig”

“Het is een Bijbels wonder hoe snel dit project gerealiseerd is”, zegt wethouder Wonen, Ritske Bloemendaal tijdens de officiële opening van het nieuwe complex  rondom de voormalige Stompwijckstraat. “In de zomer van 2021 is het bestemmingsplan aangenomen. Diezelfde maand zat ik samen met wethouder Kees Wassenaar op de sloopmachine. Nog geen drie jaar later zijn alle 86 woningen verhuurd. Ik denk dat niemand dit ooit gefikst heeft. Zo’n nieuw complex, zo snel gebouwd en passend bij alle doelgroepen.”

Bewoners en omwonenden van het nieuwe complex verzamelen zich in de gemeenschappelijke tuin voor de feestelijke opening op dinsdag 12 maart. De stemming is goed. De meeste nieuwe bewoners zijn inmiddels verhuisd. Hubert Knijnenburg is een van hen. Hij betrok eind november zijn nieuwe appartement. “Het is hier geweldig”, zegt hij enthousiast. “Het is stil in huis en ik ben zo blij met mijn buren. Ik ken inmiddels al aardig wat mensen. Weet je waar ik ook heel blij mee ben? Door de zonnepanelen en vloerverwarming is mijn energierekening enorm veel lager. Ik ben van 280 euro per maand naar een energierekening van 75 euro per maand gegaan. En dat terwijl mijn huur maar drie tientjes hoger is.”

Volksbuurt

Ook Anja Dorst is heel tevreden. “We wonen hier sinds 1 november. Het is een gezellige volksbuurt met veel saamhorigheid. Wij kijken uit naar het mooie weer. Het lijkt mij gezellig om met de buren samen dingen te organiseren in de binnentuin.” In de binnentuin staat een opvallende grote houten bank. “Dit is de Wil van Dam-bank”, vertelt directeur Marc Fischer van Woningbouwvereniging St. Willibrordus. “Onze voormalig directeur initieerde dit project. Hij overleed in 2021, maar was nog bij de start van het project toen de wethouders de sloophandeling verrichtten.”

BENG-woningen

Fischer is trots dat er dankzij de goede samenwerking met alle verschillende partijen zo’n mooi complex is neergezet. “Door de steun van de gemeente kon de Stompwijckstraat worden opgeheven. Hierdoor werd het mogelijk om de 40 verouderde woningen die hier stonden, te vervangen door 86 bijna-energieneutrale woningen (BENG). Een toevoeging van meer dan 100 procent. Bovendien hebben zorgorganisatie Amarosa en Huurdersvereniging Rozenstein hier nu een mooi kantoor.”

Geen grap

Ook de medewerkers van Amarosa zijn aanwezig. “Wij verhuizen per 1 april”, zegt Mieneke van der Werf. “Nee, dat is geen grap. We gaan hier voor het eerst in Wassenaar beeldzorg opzetten. Via beeldbellen kunnen we mensen met kleine zorgjes op afstand helpen. Verder komt hier dagbesteding en een ontmoetingspunt.” Huurdersvereniging Rozenstein is volgens voorzitter Matthijs Paardekooper druk bezig met het inrichten van de nieuwe werkplek. “Alles is keurig. We zijn van alle gemakken voorzien. Wij laten ons verrassen door de wijk en onszelf.”