Menu+

Officiële opening zorgcomplex ‘locatie Bellesteijn’

Officiële opening zorgcomplex ‘locatie Bellesteijn’

Mei 2018 – Een kleinschalig zorgcomplex middenin de wijk, met zelfstandig werkende zorgteams. Dat was in 1982 al de droom van directeur Nico Olsthoorn van SWZ. Op 22 mei 2018 werd zijn droom werkelijkheid. Bert Doorn, locoburgemeester van Wassenaar opende officieel het nieuwe zorgcomplex aan de Professor Molenaarlaan.

Voordat Bert Doorn het lint voor de ingang van het nieuwe complex doorknipte, onthulde directeur Wil van Dam samen met kunstenares Hanneke Schuitema een kunstwerk aan de wand van het aanliggende appartementencomplex. Een kleurige bloem met vrolijke vogels. Jarenlang een herkenningspunt in de wijk. “Dit kunstwerk is veertig jaar geleden ontworpen voor de toenmalige Bellesteijnschool”, vertelt Wil van Dam. “Wat er nog van over was bij de sloop van de school, hebben we bewaard. Aan de hand van oude foto’s is het compleet gerestaureerd.”

In de wijk
Het zorgcomplex op de voormalige locatie van de Bellesteijnschool telt 24 zorgplekken voor mensen met dementie. “Het is bijzonder dat de corporaties en SWZ in Wassenaar dit soort projecten realiseren”, zegt Bert Doorn. “Samen met Woningbouwvereniging St. Willibrordus is dit project in vier jaar klaargestoomd.” Bert Doorn nam de genodigden mee terug in de tijd, toen Nico Olsthoorn nog aankomend verpleegkundige was. “Als jongeman gaf hij in zijn scriptie zijn visie op toekomstige verpleeghuizen. Dit complex is precies wat hij toen bedacht. In de jaren negentig was zijn visie vooruitstrevend, omdat verpleeghuizen vaak buiten de bewoonde wereld werden gebouwd. Hier kunnen de mensen in hun sociale omgeving blijven. De grote gemeenschappelijke ruimte krijgt bovendien een functie in de wijk. Deze ruimte kan worden afgesloten, zodat de buurt er gebruik van kan maken.”

Rust en ruimte
“Samen met Wil van Dam en een heel team heb ik inhoud kunnen geven aan mijn droom van destijds”, zegt Olsthoorn. “Onze opgave is mensen te laten wonen en er welzijn aan toe te voegen. Wat kunnen wij nog voor hen betekenen en hoe kunnen we hen ondersteunen?” Ariane Vlieland en Monique Cremer begeleiden de bewoners straks vanuit SWZ. Ze werkten al samen bij SWZ Willibrord en verhuizen met enkele cliënten naar het nieuwe complex. “We zijn er heel blij mee”, zegt Monique Cremer. “Zes bewoners delen straks samen een woonkamer en keuken. Doordat de groepjes klein zijn, kunnen we meer aandacht besteden aan de mensen.” “Er is rust en ruimte”, vult Ariane Vlieland aan. “Omdat het complex een afgesloten tuin heeft, kunnen de bewoners straks zelf naar buiten. Dat geeft een gevoel van vrijheid.”

Bij de opening waren ruim honderd genodigden, waaronder de raad van commissarissen en het bestuur van Huurderbelangenvereniging Rozenstein en de nieuwe bewoners van het naastgelegen appartementencomplex. Zij kregen onder meer een rondleiding door het zorggebouw. Vanaf eind mei verhuizen de bewoners naar hun nieuwe onderkomen.