Menu+

Oplevering eerste acht appartementen aan de Stompwijckstraat

Oplevering eerste acht appartementen aan de Stompwijckstraat

De eerste bewoners ontvingen op 12 juli de sleutels van hun appartementen aan de Stompwijckstraat in Wassenaar. Het was een bijzondere dag voor meerdere Wassenaarse starters op de woningmarkt. Na lang zoeken is het ze eindelijk gelukt om een woning te vinden. Dankzij lokaal maatwerk wonen zij straks in een van de 86 energiezuinige, duurzame appartementen die Woningbouwvereniging St. Willibrordus hier aan het bouwen is.

“De vraag naar woningen is enorm, zeker ook onder starters”, zegt directeur Marc Fischer van de woningcorporatie. “Binnen Haaglanden moeten er tot 2030 75.000 woningen worden bijgebouwd. Door 40 verouderde woningen te slopen en er 86 moderne appartementen voor terug te bouwen, zorgen wij met dit project voor 46 extra woningen. Alle appartementen zijn energiezuinig en los van het gas. Na de bouwvak worden de overige woningen geleidelijk opgeleverd. De laatste bewoners krijgen volgens onze huidige planning begin november de sleutel. Ik ben heel trots op onze organisatie, het harde werken, de inzet van de medewerkers en de samenwerking met de gemeente Wassenaar.”

Thuis

“Veel mensen hebben er heel hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Maar de enigen die van deze mooie woning een thuis kunnen maken, zijn jullie”, zegt voorzitter Matthijs Paardekooper van Huurdersvereniging Rozenstein, terwijl hij de sleutels overhandigt aan Elena (22) en Dannie (23). Elena kan zelf nog nauwelijks geloven dat ze de woning echt toegewezen hebben gekregen. “Tweeënhalf jaar geleden ging ik naar een voorlichtingsdag over dit project. Ik zat toen nog op school en sprak iemand van de woningbouwvereniging. Die zei eerlijk dat ik met mijn inschrijfduur nauwelijks kans zou maken op een woning. Sinds eind vorig jaar zochten we iedere dag naar woningen en reageerden we verschillende keren via Woonnet Haaglanden. Maar steeds zaten we ernaast. Het is echt een wonder dat het nu gelukt is.”
Ook Sven (27) reageerde al vaker op woningen. “Ik woon nu nog bij mijn ouders en sta al negen jaar ingeschreven voor een huurwoning. Bij dit project stond ik voor twee woningen op de tweede plek. Degene boven mij stond toevallig voor dezelfde twee woningen ingeschreven als ik. Dus bleef een van de twee voor mij over. Ik was zelf met vakantie tijdens de bezichtiging. Mijn moeder is in mijn plaats gegaan. Ik twijfelde er geen moment aan of ik de woning zou willen.”

Doorstromers

Van de overige woningen gaat een deel naar starters, een deel naar doorstromers en daarnaast een groot deel naar 55 plussers. Waar mogelijk zet Woningbouwvereniging St. Willibrordus lokaal maatwerk in. Terwijl Elena’s opa trots toekijkt hoe zijn kleindochter en haar vriend uitleg krijgen over de techniek in hun woning, zegt hij stralend: “Ik ga inschrijven op een woning in het laatste blok. Wij laten een grote eengezinswoning in Wassenaar achter en staan al lang ingeschreven. Dus we maken een grote kans.”