Menu+

Opleveringsfeestje ’s Heerenbergstraat

Opleveringsfeestje ’s Heerenbergstraat

“In de winter gaan we de vruchten hiervan plukken”

Juli 2018 – De eerste maanden van 2018 zijn er in en rond de ‘s Heerenbergstraat in Wassenaar negentig woningen grondig verduurzaamd. Ter afsluiting van dit project was er op 3 juli een feestje voor de bewoners. Zij zijn heel tevreden over de verduurzaming van hun woningen. Zo blijkt uit een evaluatie die onlangs is uitgevoerd.

Op het zonovergoten plein bij de woningen staat een feestelijke tent, waar bewoners samenkomen met vertegenwoordigers van Woningbouwvereniging St. Willibrordus en Heembouw. Ook huurderbelangenvereniging Rozenstein is vertegenwoordigd. De opkomst is groot, net als de opluchting dat de verduurzaming zo goed is verlopen. “We hadden het al goed, maar dit is geweldig”, zegt Diny Schuchhard, die hier al vijftig jaar woont. “Natuurlijk geeft zo’n grondige renovatie wat rommel, maar dat weet je. Alle werklieden waren even aardig.” Haar overbuurvrouw Martha Hiep knikt dat ze het hier roerend mee eens is. “We hebben ook enorm gelachen”, vult ze vrolijk aan. Ook Nico Noordover ziet vooral de zonzijde van de verduurzaming. “In de winter gaan we hier de vruchten van plukken”, zegt hij enthousiast. “De zonnepanelen liggen te trillen op het dak van de energie.”

Lach en een traan

Deze bewoners zijn niet de enigen die zo positief oordelen over de verduurzaming. Van alle huishoudens deed 65 procent mee aan een evaluatie. De respondenten gaven voor de communicatie tijdens het project een 7,5. De bewonerstevredenheid scoort hoog met een 8,2. “Verduurzamen is niet altijd leuk”, zegt directeur Wil van Dam van St. Willibrordus. “Het is een heel traject, met een lach en een traan. Maar uiteindelijk is het allemaal heel goed gegaan. Het resultaat zal blijken als de eerste energierekening komt.”

“Naar deze dag hebben we met elkaar uitgekeken”, zegt Rudolph van den Bergh, algemeen directeur Heembouw. “Deze woningen zijn compleet geïsoleerd met spouw-, dak- en vloerisolatie. Ze zijn voorzien van HR++-glas, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Daarmee zijn ze voorbereid op de toekomst. De stap naar gasloos is hiermee nog maar klein. Als de woningen over twintig jaar losgekoppeld moeten worden van het gas, komen we graag terug.”