Menu+

Start verduurzaming De Lignestraat

’s Winters geen koude voeten meer

April 2018- “Er zijn weinig woningcorporaties waar de verduurzaming zo slagvaardig wordt opgepakt als bij Woningbouwvereniging St. Willibrordus”, zegt commercieel directeur Guido Voermans van Heembouw. Hij luidde op 24 april de start in van de grootschalige verduurzaming in de De Lignestraat, Hugenzstraat en Zuidwijklaan in Wassenaar. 

Voor bewoners die zich tijdens de renovatie willen terugtrekken, is er in de Hugenzstraat speciaal een woonkamer ingericht. In de zonnige tuin van deze woning stromen diverse bewoners en medewerkers van St. Willibrordus en Heembouw toe om de officiële start van het verduurzamingsproject bij te wonen. Ook Huurderbelangenvereniging Rozenstein is vertegenwoordigd.  

“De komende drie maanden verduurzamen en renoveren we hier 38 woningen”, legt Voermans uit. “Deze woningen maken deel uit van een omvangrijk verduurzamingsproject van in totaal 128 woningen van St. Willibrordus. Eind 2017 startten we al bij de ’s Heerenbergstraat. De eerste woningen zijn inmiddels grondig gerenoveerd en verduurzaamd. We spraken al enkele bewoners die blij zijn dat hun huis nu goed geïsoleerd is. Het is natuurlijk spannend om werklui over de vloer te krijgen, maar wij zijn eraan gewend om bewoonde woningen te renoveren. Komende winter zit u er weer warmpjes bij.”

Lagere energierekening

De verouderde jaren 60-woningen gaan gemiddeld van energielabel D naar A+. Ze krijgen onder meer gevel-, dak- en kruipruimte-isolatie, HR++glas, vraaggestuurde mechanische ventilatie en zonnepanelen. Mevrouw Harsveld is blij dat haar woning aan de De Lignestraat verduurzaamd wordt. “In de winter is het heel koud en in de zomer juist bloedheet. De temperatuur valt nu niet goed te regelen. ‘s Winters heb ik ijskoude voeten. Het waait gewoon in huis. Dat is echt vreselijk. Van vrienden die de verduurzaming al achter de rug hebben, hoorde ik dat hun energierekening een stuk lager is geworden.”

Uitvoerder Richard Guldemond vertelt dat er alles aan gedaan wordt om de overlast tijdens de renovatie te beperken. “De werkzaamheden in de woning duren gemiddeld acht werkdagen. We vervangen al het glas in één dag en brengen de dag erna de nieuwe scharnieren en sloten aan. Die twee dagen zullen de bewoners relatief de meeste overlast ervaren. Op zulke momenten kunnen ze zich even terugtrekken in de woonkamer die we voor hen gecreëerd hebben. Ik zit hier vijf dagen in de week. Bewoners kunnen bij mij terecht voor vragen over het proces. Ook de bewonersbegeleider Julie de Kruif zal hier regelmatig te vinden zijn.” De Kruif bezoekt alle bewoners voordat de renovatie in hun woning van start gaat. Ze neemt uitgebreid de tijd om alles door te spreken en is tijdens de verduurzaming het aanspreekpunt voor de bewoners. “Ik probeer zorgen weg te nemen en bij problemen te zoeken naar een oplossing. Soms kost dat veel tijd, maar je kunt problemen beter vooraf tackelen. Door het vertrouwen van bewoners te winnen, is er straks minder nazorg nodig.”