Menu+

Startsein bouw 86 duurzame woningen

Startsein bouw 86 duurzame woningen

“Vandaag doet ertoe”, zegt Ritske Bloemendaal, wethouder Volkshuisvesting in Wassenaar. “Het is het echte begin van de bouw van 86 duurzame, sociale woningen rondom de Stompwijckstraat.” Samen met burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar, interim-directeur Joke ten Brink en voorzitter van de Raad van Commissarissen Geert Ensing van Woningbouwvereniging St. Willibrordus, onthult hij op 10 februari het bouwbord. Ondertussen wordt de eerste heipaal de grond in geboord – een techniek die zo min mogelijk overlast bezorgt voor de omgeving.

“Samenwerking is in dit project het sleutelwoord”, zegt Bloemendaal. “In korte tijd kregen we de planvorming van de grond. Het is knap dat voor de gesloopte woningen meer dan het dubbele aantal terugkomt. Dat lukt alleen dankzij het opheffen van de Stompwijckstraat. Dat kregen we voor elkaar door een gemeentelijk besluit. Ook voor de parkeerproblematiek is een oplossing gevonden. De nieuwe bewoners kunnen straks parkeren binnen hun complex.”

Bijzonder moment

Burgemeester De Lange spreekt over ‘een bijzonder moment voor Wassenaar’. Er worden 46 extra woningen toegevoegd aan de sociale voorraad. “Het is een prachtig project met goede participatie vanuit de buurt. De nieuwe woningen voldoen allemaal aan de eisen van deze tijd. Ze zijn duurzaam en liggen middenin het groen.” Ook staat hij stil bij Wil van Dam, de in oktober 2021 overleden directeur van Woningbouwvereniging St. Willibrordus. “Wil had een enorme passie voor dit project. Deze woningen worden vanuit zijn visie gerealiseerd. Misschien kijkt hij mee naar alle gezinnen die hier een nieuw leven krijgen.”

Trots

“Ik ben trots dat we 86 nieuwe woningen bouwen in Wassenaar, waar zeer weinig ruimte beschikbaar is”, zegt RvC-voorzitter Geert Ensing. “Dat lukt alleen als je de beschikbare ruimte intensiever gebruikt door anders te bouwen.Daarbij komt nog dat dit project bijdraagt aan de energiedoelstellingen van onze woningen.” Interim-directeur Joke ten Brink spreekt over ‘een mooie toevoeging aan het woningbezit’. Het zijn de eerste gasloze woningen voor Woningbouwvereniging St. Willibrordus. Bovenop de andere duurzaamheidsmaatregelen krijgen ze zonnepanelen om de energielasten laag te houden. Dit project kwam tot stand dankzij goede samenwerking met alle betrokken partijen en de Klankbordgroep Tijdelijk Beheer. Woningbouwvereniging St. Willibrordus zal over anderhalf jaar met veel enthousiasme de huurders de sleutels overhandigen.”