Menu+

Verduurzaming op maat

Verduurzaming op maat

Negentig woningen in en rond de ’s Heerenbergstraat in Wassenaar ondergingen de eerste maanden van 2018 een grondige verduurzaming. Ze kregen spouw-, dak- en vloerisolatie, HR++-glas, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Hierdoor gaan ze gemiddeld van energielabel D naar A+. Woningbouwvereniging St. Willibrordus deed er alles aan om overlast voor bewoners te beperken.

“De verduurzaming geeft zoals nu eenmaal te verwachten valt voor iedereen last en ongemak”, zeggen de bewoners Eduard en Angelique Uiterwijk. “Om de huurders zoveel mogelijk tegemoet te komen, startten St. Willibrordus en Heembouw al ver voor de verbouwing, voor alle betrokkenen met een geheel individueel voorlichtings- en begeleidingsplan.”

Lichamelijk gehandicapt

Voor de familie Uiterwijk was de verduurzaming extra spannend. Célina, een van hun dochters, is lichamelijk gehandicapt en zit in een rolstoel. Daarom krijgt zij intensieve 24-uurs zorg en woont de familie in een aangepaste gehandicaptenwoning van St. Willibrordus. “Samen met Célina, St. Willibrordus en Heembouw overlegden wij intensief over de vraag of het haalbaar was dat Célina tijdens de bouw veilig en wel thuis kon blijven wonen. Er moest aan de ene kant rekening worden gehouden met de te leveren en deels planbare zorg voor haar. Aan de andere kant was er de planning van het bouwproces met bouwactiviteiten in en buiten de woning. Dankzij een goede afstemming over en weer kon worden bereikt dat ook wij als gezin gewoon tijdens de verduurzaming in ons huis konden blijven wonen.

Met veel humor showt Célina tijdens deze ‘safety fotoshoot’ een trendy veiligheidshelm uit het Heembouw-arsenaal.

 

Pluim

Ook tijdens de verduurzaming voelde de familie Uiterwijk zich niet aan hun lot overgelaten. “Zowel de uitvoeder Richard Guldemond als de werklieden van het ‘Heembouw-team’ en de projectbegeleiding van St. Willibrordus, gaven vanwege onze toch kwetsbare situatie met regelmaat de benodigde ondersteuning en structuur. Daarom geven wij een ‘pluim’ voor dit verduurzaming-project op maat!”