Menu+

Voor de derde keer award voor energiezuinige woningvoorraad

Voor de derde keer award voor energiezuinige woningvoorraad

Woningbouwvereniging St. Willibrordus is voor de derde keer op rij winnaar van de Atriensis Energiemonitor in de regio Noord-West. Bij deze benchmark worden jaarlijks de energieprestaties van Nederlandse woningcorporaties gemeten. Van de 27 corporaties die hier in 2023 in onze regio aan meededen, had onze corporatie de meest energiezuinige woningvoorraad in relatie tot het gemiddelde bouwjaar. Landelijk behaalden wij de derde plek.

Aan de Atriensis Energiemonitor 2023 deden landelijk 94 corporaties met in totaal ruim 750.000 woningen mee. De Atriensis Energiemonitor biedt woningcorporaties belangrijke informatie over de energetische prestaties van hun woningbezit en kan helpen bij het maken van prestatieafspraken met gemeenten. Tijdens de energiemonitor wordt de gemiddelde labelklasse gemeten. Hier wordt ook het gemiddelde bouwjaar van de corporatiewoningen in meegenomen.

Landelijke uitkomsten

Het gemiddelde geregistreerde energielabel verschuift geleidelijk van B richting energielabel A. Ook neemt het aantal zonnepanelen toe. Inmiddels heeft 21 procent van de corporatiewoningen zonnepanelen. De gemiddelde Standaard is 73 kWh/m2, met een gemiddelde netto warmtevraag van 117 kWh/m2. Dit betekent een te overbruggen verschil van 45 kWh/m2, wat gelijk is aan het resultaat van 2022.

Trots

Directeur Marc Fischer van Woningbouwvereniging St. Willibrordus is trots dat zijn corporatie opnieuw de winnaar is in de regio. “We zijn blij met deze prestatie en blijven ons inzetten om onze energieprestaties te verbeteren. Sinds 2016 verduurzamen wij projectmatig ons woningbezit. We zetten in op lastenverlaging voor onze huurders door de woningen maximaal te isoleren. Hierdoor zijn ze klaar voor de toekomst. Op dit moment zijn we druk bezig met de planvorming voor het verduurzamen van 80 eengezinswoningen in de wijk ‘Oostdorp’. Daarnaast verduurzamen we woningen bij mutatie en bouwen we nieuwe ‘gasloze’ woningen. De award is een mooie erkenning voor onze inspanningen.”